Jadłam to ciasto tylko raz w życiu przed jego upieczeniem. Było to w podstawówce. Smak pozostał. Przepis (z pewnymi modyfikacjami) pochodzi z bloga "Every cake you bake".
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
- masło: 200 gramów
- jajka: 4 sztuki
- mąka: 3 szklanki
- proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
- cukier miałki (na bezę): 1 szklanka
- cukier miałki (do ciasta): 2 łyżki
- kakao: 2 łyżki
- świeże jagody (mniej więcej - owoce muszą pokryć dość grubą warstwą ciasto. Można użyć też mrożone owoce.): 0.5 kilograma
Skubaniec z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Zimne masło posiekać z mąką z proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto.
2.Ciasto podzielić na 3 części i jedną zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i zostawić w lodówce na około godzinę.
3.Białka utrzeć ze szklanką cukru na sztywną pianę. Miska, w której będziemy ubijać pianę powinna być sucha (przede wszystkim nie powinno na niej być żadnego tłuszczu).
4.Schłodzone ciasto białe starkować na dno tortownicy i wyłożyć czyste i osuszone owoce lub dżem
5.Kakaową część ciasta starkować na dżem i ułożyć na niej pianę z białek.
6.Na wierzch starkować ostatnią białą część ciasta.
7.Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (najlepiej z termoobiegiem, aby ładnie wysuszyć bezę). Jak każde ciasto i skubańca trzeba sprawdzać podczas pieczenia. Piekarnik piekarnikowi nierówny, więc ciasto może się upiec później lub wcześniej.
8.Jeśli nie czujecie się pewnie w kuchni, można piec skubańca troszkę bezpieczniejszą metodą. Każdą warstwę delikatnie podpiec (przede wszystkim ważne jest to dla spodu ciasta - nie nasiąknie mocno owocami). Spód pieczemy 10 minut. Następnie nakładamy owoce i starkowane białe ciasto. I znów pieczemy 10 minut. Następnie rozsmarowujemy pianę i tarkujemy ciemne ciasto. Pieczemy kolejne 40 minut.
Komentarze