Skubaniec z jagodami

4.45 (173 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Jadłam to ciasto tylko raz w życiu przed jego upieczeniem. Było to w podstawówce. Smak pozostał. Przepis (z pewnymi modyfikacjami) pochodzi z bloga "Every cake you bake".

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - masło: 200 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka: 3 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - cukier miałki (na bezę): 1 szklanka
    - cukier miałki (do ciasta): 2 łyżki
    - kakao: 2 łyżki
    - świeże jagody (mniej więcej - owoce muszą pokryć dość grubą warstwą ciasto. Można użyć też mrożone owoce.): 0.5 kilograma
Wystaw ocenę:

4.45 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Skubaniec z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło posiekać z mąką z proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto.
  • 2. Ciasto podzielić na 3 części i jedną zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i zostawić w lodówce na około godzinę.
  • 3. Białka utrzeć ze szklanką cukru na sztywną pianę. Miska, w której będziemy ubijać pianę powinna być sucha (przede wszystkim nie powinno na niej być żadnego tłuszczu).
  • 4. Schłodzone ciasto białe starkować na dno tortownicy i wyłożyć czyste i osuszone owoce lub dżem
  • 5. Kakaową część ciasta starkować na dżem i ułożyć na niej pianę z białek.
  • 6. Na wierzch starkować ostatnią białą część ciasta.
  • 7. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (najlepiej z termoobiegiem, aby ładnie wysuszyć bezę). Jak każde ciasto i skubańca trzeba sprawdzać podczas pieczenia. Piekarnik piekarnikowi nierówny, więc ciasto może się upiec później lub wcześniej.
  • 8. Jeśli nie czujecie się pewnie w kuchni, można piec skubańca troszkę bezpieczniejszą metodą. Każdą warstwę delikatnie podpiec (przede wszystkim ważne jest to dla spodu ciasta - nie nasiąknie mocno owocami). Spód pieczemy 10 minut. Następnie nakładamy owoce i starkowane białe ciasto. I znów pieczemy 10 minut. Następnie rozsmarowujemy pianę i tarkujemy ciemne ciasto. Pieczemy kolejne 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować