Skrzydełka słodko-pikantne (długo marynowane)

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Słodko- pikantne marynaty bardzo dobrze pasują nie tylko do żeberek, ale też do skrzydełek. Ja bardzo lubię takie połączenia, dlatego dzielę się z Wami tym przepisem

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 1kg skrzydełek
    – 1 łyżka cukru trzcinowego
    – 1 łyżka octu ryżowego
    – 1 łyżka sosu sojowego (jasnego)
    – 1 łyżka sosu rybnego
    – 2 łyżki oliwy
    – 1 łyżeczkę papryki słodkiej
    – 1 łyżeczkę papryki ostrej
    – sól i pieprz wg smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka słodko-pikantne (długo marynowane) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szczelnie zamykanego naczynia ( w którym będą marynować się skrzydełka) wsypać cukier, dodać wszystkie składniki marynaty i wszystko dokładnie wymieszać. Skrzydełka włożyć do marynaty i dobrze „wymasować”, zamknąć naczynie pokrywką i odstawić do lodówki na 12 godzin.
    Po tym czasie włożyć skrzydełka do naczynia żaroodpornego, polać marynatą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec skrzydełka przez 35-40 minut. Opcjonalnie, 5 minut przed końcem pieczenia wyjąc skrzydełka, posmarować miodem i wstawić na kolejne 5 minut do piekarnika. Podawać z ulubionymi dodatkami.

    Ja podałam z kuskusem z warzywami. Podsmażyłam czerwoną cebulę, marchewkę, paprykę ( krojone w kostkę) i kukurydzę. Kuskus zalałam wrzątkiem, następnie dodałam do warzyw, dodałam przyprawy, wymieszałam i otrzymałam „wzbogacony” kuskus
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Marynata Skrzydełka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować