Shakshuka z serdelkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Shakshuka to rodzaj jajecznicy w aromatycznym pomidorowym sosie. Wywodzi się z Izraela i ma wiele odmian. Najlepiej smakuje wyjadana prosto z patelni

  • 20 min

Składniki:

  • 2 duże mięsiste pomidory (ok 400g)
    1 papryka pomidorowa (lub pół zwykłej)
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 jajka
    1-2 serdelki
    łyżka oliwy
    szczypta kuminu i wędzonej słodkiej papryki
    sól
    pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Shakshuka z serdelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory włożyć na kilka sekund do gorącej wody, wyjąć, zdjąć skórkę. Pomidory pokroić na duże kawałki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski.
    Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oliwie. Czosnek posiekać, do cebuli dodać czosnek i pokrojone w plasterki serdelki, zrumienić lekko, a następnie wsypać kumin i wędzoną paprykę, smażyć mieszając kilka sekund. Na patelnię dodać pomidory i paprykę, smażyć aż sok odparuje. Podczas smażenia nie należy mieszać pomidorów zbyt często, żeby się nie rozpadły.
    Gdy sok odparuje, pomidory trochę rozsunąć, a w to miejsce wbić jajka. Oprószyć solą i pieprzem, smażyć pod przykryciem, aż białko się zetnie. Pod koniec posypać natką pietruszki.
    Podawać od razu:)
    Smacznego!

Porady

Zamiast serdelków można użyć kiełbasy albo w ogóle zrezygnować z dodatku mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować