Shakshuka- Śniadanie dla mistrzów z jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Shakshuka - Danie z kuchni tunezyjskiej z polskim akcentem. Popularna potrawa na śniadanie w krajach arabskich. Ja robię z polskim twarożkiem i natką pietruszki, ponieważ jestem patriotą i wspieram polskie produkty najlepiej regionalne, dlatego i w tym daniu jest Polski akcent w orginale jest twarożek na jogurcie tak zwany Labneh oraz kolendra. Danie te to nic innego jak jajka sadzone w sosie pomidorowo- paprykowym. Podawane ze świeżym twarożkiem, ziołem, pieczywem ( najlepiej ciemnym ze słonecznikiem) Danie posiada około 700 kcal.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • olej kokosowy- 2łyżeczki
    papryczka chili lub peperoni- 1 sztuka malutka
    domowy słoiczek przecieru pomidorowego - 1 słoiczek
    kolendra lub natka pietruszki - posiekany drobno pęczek
    twarożek biały- 200 gram
    jajka- 4 sztuki
    pomidorki cherry - 8 kuleczek( pokrojone na pół)
    pomidorki krojone - 1 puszka
    czosnek - 2 ząbki
    kminek- 2 łyżeczki
    imbir- 20 gram
    papryka czerwona - 350 gram około
    papryka słodka- łyżeczka
    sól- 2 łyżeczki
    pieprz kolorowy- ugnieciony w moździeżu 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Twarożek Przekąski

Shakshuka- śniadanie dla mistrzów z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy drobno imbir, papryczkę ostrą, paprykę czerwoną, czosnek,
  • 2. na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy kminek, czosnek,imbir,papryczka, paprykę, smażymy od czasu do czasu mieszając przez 5 minut na średnim ogniu.
  • 3. Następnie dodajemy, pomidorki w puszcze, przecier i pomidorki cherry. Całość dusimy około 5 minut mieszając co jakiś czas. doprawiamy łyżeczką soli i papryką słodką.
  • 4. W sosie kopiemy łyżeczką dołki do których wbijamy jajka , smażymy na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia się białka( możemy pod przykryciem, aby zniwelować czas).
  • 5. Zdejmujemy z ognia i podajemy z wybranym ziołem, twarożkiem oraz pieczywem( może być z masełkiem lub Grzanka).
  • 6. SMACZNEGO!!!!

Porady

można podawać z kolendra i serkiem na bazie jogurtu lub bardziej w wersji polskiej z twarożkiem i natką pietruszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kolendra

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować