Pizzerinki na cieście francuskim z serdelkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Propozycja szybkiej i efektownej przekąski, ponacinane serdelki podczas pieczenia "rozkwitają" tworząc urocze kwiatuszki. Takie zapiekanki dosłownie cieszą zarówno oczy jak i podniebienie.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
    6 łyżek przecieru pomidorowego
    łyżeczka octu balsamicznego
    bazylia
    oregano
    chili w płatkach
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    6 małych pieczarek
    mała czerwona cebula
    3 serdelki
    50 g startego sera żółtego
    pietruszka
    keczup
    musztarda francuska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przekąski Ser

Pizzerinki na cieście francuskim z serdelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Do przecieru pomidorowego dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku.
    Pieczarki oraz cebulę kroimy na cienkie plasterki.
    Serdelki kroimy na pół, odcinamy końcówki. Każdą końcówkę głęboko nacinamy, uważając jednak by nie przeciąć do końca (zob zdj).

    Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów/prostokątów. Każdy kawałek cienko smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem, układamy pieczarki oraz cebulę. Na środek każdego stawiamy serdelek. Pieczemy 15 minut w 210 stopniach C na najniższym poziomie piecyka z włączoną opcją góra-dół.
    Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki, a w środek serdelkowego kwiatka wkładamy musztardę lub keczup(jeśli lubimy możemy włożyć trochę jednego i drugiego).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować