Sezamowo - miodowe udka z wódką

0 (0 ocen)

Cały sęk tkwi w marynacie - z dodatkiem wódki miętówki, miodu i sezamu. Udkom dodatkowo charakter nadaje pieprz cytrynowy i curry. Mięso jest soczyste - idealne na niedzielny czy świąteczny obiad.

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka (łącznie 1360 g)
    100 g pora

    Marynata:
    4 łyżeczki oleju
    2 łyżeczki wódki miętówki
    2 łyżeczki miodu
    1 łyżka sezamu
    1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka curry
    1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    sól do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Wódki

Sezamowo - miodowe udka z wódką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sezamowo - miodowe udka z wódką 1. Składniki przeznaczone na marynatę dokładnie wymieszać.
  • Sezamowo - miodowe udka z wódką 2. Ćwiartki umyć, wytrzeć do sucha. Następnie natrzeć przygotowaną marynatą, szczelnie przykryć pojemnik, w którym będą marynowane i włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. W międzyczasie mięso przewracać.
  • Sezamowo - miodowe udka z wódką 3. Zamarynowane ćwiartki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pozostałą marynatę wymieszać z posiekanym porem - obłożyć mięso.
  • Sezamowo - miodowe udka z wódką 4. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą. Całość piec 60 min (180 - 200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować