Cały sęk tkwi w marynacie - z dodatkiem wódki miętówki, miodu i sezamu. Udkom dodatkowo charakter nadaje pieprz cytrynowy i curry. Mięso jest soczyste - idealne na niedzielny czy świąteczny obiad.
Sezamowo - miodowe udka z wódką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na marynatę dokładnie wymieszać.
2.Ćwiartki umyć, wytrzeć do sucha. Następnie natrzeć przygotowaną marynatą, szczelnie przykryć pojemnik, w którym będą marynowane i włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. W międzyczasie mięso przewracać.
3.Zamarynowane ćwiartki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pozostałą marynatę wymieszać z posiekanym porem - obłożyć mięso.
4.Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą. Całość piec 60 min (180 - 200 st. C).
Komentarze