Składniki podstawowe:
500 g. chudego mięsa mielonego z szynki wieprzowej
5 dużych liści kapusty włoskiej
1 słoiczek pomidorów w zalewie ( 150 g. po odlaniu zalewy)
Składnik podstawowy dodatkowy:
250 g. sera w kostce ( u mnie Gouda)
Składniki robocze:
1jajko
1 szklanka bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól , pieprz
olej do smażenia
Do dekoracji:
natka pietruszki
kwiatek z pietruszki i marchewki
Serowe mielone z suszonymi pomidorami i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oraz pomidory kroimy w kostkę , ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę i czosnek obieramy , kroimy bardzo drobniutko.
Pokrojone składniki przekładamy do mięsa , wbijamy jajko , wsypujemy bułkę tartą oraz mąkę.
Doprawiamy bazylią , chili , solą i pieprzem.
Wyrabiamy na jednolitą masę.
2.Formujemy w dłoniach kotlety mielone , na patelni rozgrzewamy olej , smażymy na wolniutkim ogniu na rumiano z obu stron.
3.Podajemy np. z gotowanymi ziemniakami oraz sałatką z marchewki i jabłka.
Porady
Z podanej ilości wyszło mi 10 kotletów średniej wielkości.
Komentarze