Serowa tarta ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, dwóch żółtek, łyżki cukru i 15 dag masła (prosto z lodówki) szybko zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.
2.Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i brzegi formy do tarty (lub zwykłej tortownicy) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
3.W tym czasie ucieramy pozostałe 12 dag masła z resztą cukru, dodajemy dwa żółtka, zmielony ser biały, jogurt bałkański, ziarenka wydrążone z laski wanilii i proszek budyniowy.
4.Wyciągamy ciasto z piekarnika i na gorące wlewamy serową masę, na którą układamy pozbawione pestek połówki śliwek. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni i pieczemy około 55- 60 minut (aż ser ładnie zbrązowieje). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto przy uchylonych drzwiczkach na 10-15 minut.
Komentarze