Serowa tarta ze śliwką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zostało mi kiedyś trochę węgierek i białego sera i postanowiłam coś na szybko z nich przygotować. Tarta wyszła pyszna...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna 550: 1.5 szklanki
    - cukier biały lub brązowy: 0.5 szklanki
    - żółtko jajka (duże): 4 sztuki
    - masło ekstra: 27 dekagramów
    - ser biały twarogowy: 30 dekagramów
    - wanilia laska: 1 sztuka
    - śliwki węgierki (nieduże): 30 sztuk
    - budyń waniliowy lub śmietankowy (na 500 ml mleka): 1 sztuka
    - jogurt grecki gęsty: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Serowa tarta ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, dwóch żółtek, łyżki cukru i 15 dag masła (prosto z lodówki) szybko zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.
  • 2. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i brzegi formy do tarty (lub zwykłej tortownicy) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
  • 3. W tym czasie ucieramy pozostałe 12 dag masła z resztą cukru, dodajemy dwa żółtka, zmielony ser biały, jogurt bałkański, ziarenka wydrążone z laski wanilii i proszek budyniowy.
  • 4. Wyciągamy ciasto z piekarnika i na gorące wlewamy serową masę, na którą układamy pozbawione pestek połówki śliwek. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni i pieczemy około 55- 60 minut (aż ser ładnie zbrązowieje). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto przy uchylonych drzwiczkach na 10-15 minut.
  • 5. Tartę podajemy posypaną cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować