Piankowa tarta ze śliwką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób

Prosta tarta pełna jesiennych smaków z delikatną budyniową pianką.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    -280 gr mąki pszennej typ 500
    -130g zimnego masła
    -3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    - 1 żółtko
    - szczypta soli
    - aromat migdałowy
    - 1 łyżka zimnej wody
    Pianka budyniowa:
    - 1 opakowanie budynie waniliowego
    - 2 białka
    -80g cukru
    - 1/4 szklanki oleju
    Dodatkowo:
    - Około 10 śliwek węgierek
    - 1 duże jabłko
    - cynamon
    - sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piankowa tarta ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Masło kroimy na kawałki i szybko zagniatamy razem z mąką na jednolite ciasto. Dodajemy żółtko, olejek migdałowy oraz wodę i ponownie zagniatamy. Zawijamy szczelnie ciasto w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 20-30min. W tym czasie przygotowujemy owoce. Umyte śliwki kroimy na ósemki, obsypujemy cynamonem i odstawiamy. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce i skrapiamy sokiem z cytryny.
    Ciasto rozwalkowujemy na cienki okrągły placek i wykładamy formę na tartę. Możemy również formę wykleić kawałkami urywanego ciasta. Nakłuwamy ciasto widelcem w wielu miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto do lekkiego ostygnięcia.
    W misce za pomocą miksera ubijamy białka. Gdy zaczną robić się białe i puszyste dodajemy stopniowo cukier cały czas miksujac. Gdy cukier się rozpuści dodajemy budyń. Miksujemy na gładką masę i na koniec dodajemy olej. Wlewamy krem na podpieczoną tartę i układamy śliwki skórką do dołu oraz jabłka. Wkładamy ponownie o piekarnika na 25minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Owoce Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować