Piankowa tarta ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Masło kroimy na kawałki i szybko zagniatamy razem z mąką na jednolite ciasto. Dodajemy żółtko, olejek migdałowy oraz wodę i ponownie zagniatamy. Zawijamy szczelnie ciasto w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 20-30min. W tym czasie przygotowujemy owoce. Umyte śliwki kroimy na ósemki, obsypujemy cynamonem i odstawiamy. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce i skrapiamy sokiem z cytryny.
Ciasto rozwalkowujemy na cienki okrągły placek i wykładamy formę na tartę. Możemy również formę wykleić kawałkami urywanego ciasta. Nakłuwamy ciasto widelcem w wielu miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto do lekkiego ostygnięcia.
W misce za pomocą miksera ubijamy białka. Gdy zaczną robić się białe i puszyste dodajemy stopniowo cukier cały czas miksujac. Gdy cukier się rozpuści dodajemy budyń. Miksujemy na gładką masę i na koniec dodajemy olej. Wlewamy krem na podpieczoną tartę i układamy śliwki skórką do dołu oraz jabłka. Wkładamy ponownie o piekarnika na 25minut.
Komentarze