Seromakowiec ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto jest dość pracochłonne, jeśli nie mamy gotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie - ser, mak i śliwka cieszy podniebienie i oczy!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto na kruchy spód:
    450 g mąki,
    300 g masła,
    150 g cukru pudru,
    3 żółtka,
    3 duże łyżki kwaśnej śmietany,
    ½ torebki cukru waniliowego,
    szczypta soli,
    1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)

    Masa makowa: ( można użyć również około 900 g gotowej masy makowej)
    500 g maku,
    1 szklanka cukru,
    3 jajka,
    kopiasta łyżeczka cynamonu,
    30 g miękkiego masła,
    150 g miodu płynnego,
    koło 300 - 350 g mieszanki różnych bakalii (rodzynki, orzechy skórka kandyzowana pomarańczowa, migdały itp.),
    3 – 4 łyżki bułki tartej,

    Masa serowa:
    600 g dwukrotnie zmielonego twarogu ( najlepiej półtłustego) lub gotowego z wiaderka,
    3 jajka,
    80 ml śmietany kremówki,
    3 duże łyżki kwaśnej śmietany,
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
    70 g miękkiego masła,
    100 g cukru pudru,
    sok z ½ cytryny,
    starta skórka z 1 cytryny

    Ponadto 8 – 10 śliwek (ilość zależy od wielkości owoców, ja użyłam 8 średniej wielkości)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Makowiec Desery

Seromakowiec ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej na noc.
  • 2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, cukier puder, kakao ( można pominąć), pokrojone na kawałki masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy śmietanę, żółtka i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 60 minut.
  • 3. W tym czasie przygotowujemy masy – makową i serową.
    Jeśli mak nie wchłonie całej wody, to odcedzamy go na drobnym sicie lub bawełnianej ścierce. Mielimy trzy razy. Dodajemy do niego cukier, żółtka, masło, miód, cynamon i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie, bułkę tartą i ubite na sztywno białka, mieszamy.
    Ser mielimy dwa razy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy porcjami dodajemy zmielony ser. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy i odstawiamy.
    Dodajemy pozostałe składniki: kwaśną śmietanę, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
  • 4. Śliwki myjemy i drylujemy rozcinając je całkowicie.
  • 5. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko wylepiamy nim blaszkę 24 x 36 cm i nakłuwamy widelcem.
  • image-1em0d2v 6. Na tak przygotowany spód wykładamy w poprzecznych rzędach masę makową. Paski masy makowej wygładzamy umoczoną w wodzie łyżką.
    Pomiędzy paski maku nakładamy masę serową, a na nią śliwki skórką do dołu.
  • 7. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut ( w razie potrzeby nakrywamy pod koniec pieczenia folią aluminiową).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować