sernikowo-czekoladowe babeczki z wiśniami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

niesamowity smak czekolady w połączeniu z wiśniami... rozkosz dla podniebienia.

  • Łatwy

Składniki:

  • MASA CZEKOLADOWA:
    - masło-stopione: 100 gramów
    - kakao naturalne: 40 gramów
    - brązowy cukier: 100 gramów
    - jajka kurze: 2 sztuki
    - mąka pszenna poznańska: 100 gramów
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    MASA SEROWA:
    - ser śmietankowy dwukrotnie mielony: 200 gramów
    - mąka pszenna poznańska: 1 łyżka
    - biały cukier: 3 łyżki
    - białko jaja: 1 sztuka
    - konfitura z wiśni: 250 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernikowo-czekoladowe babeczki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
    W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować. Odstawić z ognia, dodać 3 łyżki konfitury wiśniowej (z wiśniami lub bez), cukier, jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
    W miseczce wymieszać łyżką twaróg śmietankowy z mąką, białym cukrem i białkiem jaja. Czekoladową masę wyłożyć do papilotek włożonych we wgłębienia formy na muffiny lub do blaszanych foremek na mini tarty. Masą wypełnić pojemniczki nie więcej niż do około 1/2 - 2/3 ich objętości. Na wierzch wyłożyć masę serową a w środek włożyć po 3 wiśnie z konfitury lub syropu Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut.
    Ostudzić na metalowej kratce. Udekorować pozostałymi wiśniami z konfitury i syropem. Można jeść jeszcze ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować