Czekoladowe babeczki z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Wiśnie i czekolada tworzą zgrany duet. Dziś zapraszam na ich połączenie w muffinkowej odsłonie. Skoro muffinki to na pewno praca pójdzie nam szybko i łatwo:). Można użyć mrożonych wiśni.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1/4 szklanki kakao
    1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2/3 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    125g masła
    1/2 szklanki jogurtu, u mnie grecki
    2 jajka L
    100g gorzkiej czekolady
    1 szklanka wiśni bez pestek (jeśli mrożone, wtedy 1,5 szklanki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Czekoladowe babeczki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce mieszamy rozpuszczone i przestudzone masło, jogurt i jajka.
  • 2. Składniki mokre przelewamy do składników suchych, mieszamy krótko, tylko do połączenia składników (jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy jeszcze 2 łyżki jogurtu). Do ciasta dodajemy posiekaną drobno czekoladę i wiśnie. Mieszamy krótko.
  • 3. Muffinki wykładam do foremek na ich 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy wiśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować