Sernik z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dobrze razem ugnieść i wyrobić jednolite ciasto. Włożyć na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej pergaminem.
MASA SEROWA Ziemniaki ugotować. Zmielić w maszynce od mięsa. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Cały czas ubijając dodawać porcjami ser i ziemniaki. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać stopione masło. Białka (7 z masy serowej i 3 które zostały ze składników od ciasta) ubić na sztywną pianę. Masę serową delikatnie połączyć z pianą z białek - najlepiej wymieszać drewnianą łyżką. Masę serową wylać na rozłożone ciasto. Piec 1,5 godziny w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
Komentarze