Sernik z ziemniakami

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Sposób na przygotowanie sernika z dość niewielką ilością sera. Spód posmarowany powidłami śliwkowymi, na wierzchu beza. Sernik bardzo smaczny, nie wyczuwa się w nim dodatku ziemniaków.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g mąki
    50 g cukru
    100 g masła
    1 żółtko

    kilka łyżek powideł śliwkowych

    Masa serowa:
    250 g białego sera
    180 g ugotowanych ziemniaków
    2 jajka
    125 g cukru

    Beza:
    2 białka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Beza

Sernik z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Wylepić na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Piec ok. 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podpieczone ciasto posmarować powidłami śliwkowymi.
    2. Masa serowa: Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć razem z serem (ja przecisnęłam przez praskę). Białka jajek ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i dokładnie wymieszać z masą serowo- ziemniaczaną. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec ok. 45 minut w 180°C.
    3. Beza: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, lekko wymieszać z przesianą mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na podpieczony sernik. Piec jeszcze ok 20-25 minut do lekkiego zrumienienia bezy.

Porady

Trzeba uważać, żeby nie dodać przesolonych ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować