Efektowny sernik, dzięki kropelkom rosy na wierzchu ciasta. Idealny na domową imprezkę czy świąteczny stół. Sernik jest bardzo delikatny.
30 min
Składniki:
spód kruchy:
ok. 300 g mąki
125 g masła
2 żółtka
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
masa serowa:
1 kg sera
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 duży budyń
ok.1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju lub masła
2 jajka całe
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
1.Przygotować kruche ciasto.
Wymieszać mąkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem.
Dodać masło i siekać.
Wbić 2 żółtka (białka zostawić na później) i zagnieść ciasto.
Wylepić formę (30x25) ciastem.
2.Do miski wrzucić 4 żółtka, dwa jaja i dodać cukier.
Miksować aż masa będzie jasna.
Dodać ser i miksować dalej.
Dodać cukier waniliowy, mleko, olej/masło, budyń (można rodzynki) i zmiksować.
Wylać masę serową na kruchy spód.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec przez 45min.
3.6 białek i cukru ubić sztywną pianę.
Po 45min pieczenia sernika otwieramy piekarnik i wykładamy pianę na ciasto.
Pieczemy potem 10-15min i zostawiamy do ostygnięcia sernik.
Porady
Im krótszy czas pieczenia białek tym większa rosa.
To ma być taka pianka, nie beza!
Komentarze