Sernik z rosą

4.5 (185 ocen)

  • 30 min

Efektowny sernik, dzięki kropelkom rosy na wierzchu ciasta. Idealny na domową imprezkę czy świąteczny stół. Sernik jest bardzo delikatny.

  • 30 min

Składniki:

  • spód kruchy:
    ok. 300 g mąki
    125 g masła
    2 żółtka
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    masa serowa:
    1 kg sera
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 duży budyń
    ok.1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju lub masła
    2 jajka całe
    4 żółtka
    3/4 szklanki cukru

    pianka z rosą:
    6 białek
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruche ciasto.
    Wymieszać mąkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem.
    Dodać masło i siekać.
    Wbić 2 żółtka (białka zostawić na później) i zagnieść ciasto.
    Wylepić formę (30x25) ciastem.
  • 2. Do miski wrzucić 4 żółtka, dwa jaja i dodać cukier.
    Miksować aż masa będzie jasna.
    Dodać ser i miksować dalej.
    Dodać cukier waniliowy, mleko, olej/masło, budyń (można rodzynki) i zmiksować.
    Wylać masę serową na kruchy spód.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec przez 45min.
  • Rosa na serniku. 3. 6 białek i cukru ubić sztywną pianę.
    Po 45min pieczenia sernika otwieramy piekarnik i wykładamy pianę na ciasto.
    Pieczemy potem 10-15min i zostawiamy do ostygnięcia sernik.

Porady

Im krótszy czas pieczenia białek tym większa rosa. To ma być taka pianka, nie beza!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować