Sernik z owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Niezwykle łatwy w wykonaniu, a w smaku nieziemski.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Skłaniki na spód:
    170 g ciastek kakaowych
    60 g roztopionego masła

    Składniki na masę serową:
    500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    pół szklanki śmietany kremówki 36%
    2 jajka
    3 łyżki soku z cytryny
    2/3 szklanki cukru do wypieków
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, lub 1 laska wanilii
    300 g owoców (mogą być mrożone)
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Ciastka dokładnie pokruszyć blenderem/malakserem lub przy pomocy wałka. Wymieszać z roztopionym masłem, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce.
  • 2. Masa serowa:
    Wszystkie składniki, oprócz owoców umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia składników. Gotową masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Owoce pokroić na mniejsze kawałki, jeśli jest taka potrzeba, poukładać na górze masy, lekko je wciskając.
  • 3. Piec w temperaturze 150°C przez 60-75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Po upieczeniu należy studzić go w lekko uchylonym piekarniku, a następie w lodówce przez około 12 godzin.

Porady

Masę serową nie należy miksować zbyt długo, by niepotrzebnie ją nie napowietrzyć- taka masa mocno wyrośnie, a potem opadnie. Ten sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować