Sokoły - bezy z nadzieniem kawowym

  • wyświetlono: 720 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Chrupiące z zewnątrz i ciągnące w środku bezy z nadzieniem kawowym.

  • 90min

Składniki

bezy:
8 dużych jajek
480 g cukru
szczypta soli

masa:
1 kostka masła
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
5 łyżek ciepłej wody
1/2 kieliszka spirytusu
marmolada

Sposób przygotowania przepisu:

Sokoły - bezy z nadzieniem kawowym

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Ubijać białka do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ubitą pianę nałożyć do szprycy i formować na blaszce trójkąty.
    Suszyć w temperaturze 120ºC przez około 60 - 75 minut, pod koniec pieczenia sprawdzając co pewien czas, czy są gotowe. Bezy powinny być suche od spodu. Jeśli nie będą, odwrócić je na drugą stronę i dosuszyć przez 15 minut. Prawidłowo upieczone w ten sposób bezy będą mocno chrupiące z wierzchu oraz mokro-ciągnące w środku.
  • 3. Kawę rozpuścić w ciepłej wodzie i odstwić do wystudzenia. Masło ubić na jasną, puszystą masę. Dodać cukier i dalej ubijać. Wlać wystudzoną kawę, spirytus i wymieszać.
  • 4. Łączyć po dwie bezy przekładając je kremem i marmoladą. Przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babciciastkabezyciastka bezowe

Komentarze

Podobne przepisy

image-0b2jmel

Dodane przez: paulinajanas

Biszkop z nadzieniem kawowym

Przepisy od mej siostry , bardzo...

Beziki

Dodane przez: polcia

Bezy Kawowe

Słodki dodatek do popołudniowej...

Beza z kremem kawowym

Dodane przez: stenia_k

Bezy z kremem kawowym

Przepyszny deser,idealnie pasuje...

Merengi kawowe.

Dodane przez: BABECZKA 35

Merengi kawowe czyli bezy

Bezy możemy upiec gdy zostanie...

Kruche bezy (porcja z 2 białek)

Dodane przez: dorota57

Bezy

Bardzo długo szukałam idealnego...

image-18tcssu

Dodane przez: elapolo

Tort orzechowy z nadzieniem kawowo-migdałowym

Dla wielbicieli orzchow, pyszny.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE