Piernik morelowy

0 (0 ocen)

Lekki, wilgotny i delikatny piernik, który każdemu przypadnie do gustu.

Składniki:

  • 0,5 l mleka
    1 kostka margaryny
    4 szklanki mąki
    2 szklanki cukru
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka zmielonych goździków
    1 przyprawa do piernika
    4 jajka
    3 łyżki kakao
    4 łyżki dżemu morelowego

Piernik morelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, tłuszcz, cukier i miód zagotować, a następnie przestudzić. Dodać dżem, jajka, przyprawy, mąkę, sodę i wymieszać. Wlać do formy, piec 40-50 min, w 180°C. Gotowe ciasto przeciąć na pół i przełożyć dżemem morelowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy