Sernik z owocami pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie porcje. Jedną włożyć na godzinę do lodówki, a drugą wylepić spód wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy (25x38cm). Piec 10 minut w 180st.
2.Masa serowa: białka oddzielić od żółtek.Margarynę utrzeć z żółtkami dodając cukier, budyń i ser łyżkami. Na końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę wyłożyć na podpieczony kruchy spód i piec 40 minut w 170 st.
3.Masa bezowa: białka (pozostałe z kruchego ciasta) ubić na sztywno, dosypując cukier a na końcu kisiel. Owoce (bez rozmrażania) rozłożyć na podpieczonej masie serowej ( kilka zostawić do dekoracji, większe owoce przekroić) a na nie rozsmarować masę bezową.
4.Bezpośrednio na bezę zetrzeć ciasto z lodówki.
5.Sernik piec jeszcze 30 minut w 160 st. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze