Sernik z nutellą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ostatnio wypatrzyłam w internecie sernik
z nutellą. Trochę poczytałam,
sprawdziłam kilka przepisów i zrobiłam.
Wyszło pysznie.
Od razu powiem, że sernik nie jest puszysty
i delikatny. Jest kremowy i ciężki.
Mimo tego, że lubię delikatniejsze serniki, ten mnie zachwycił. Kremowo czekoladowy
smak sernika w połączeniu z miękką polewą czekoladową i orzeszkami..... poezja.
Chwilami przypomina mi w smaku Ferrero Rocher.
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać co myślicie.
Ciekawa jestem czy i Wam posmakuje.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    200 g. herbatników
    120 g. masła

    Sernik:
    1 kg. dobrej jakości twarogu sernikowego (miałam w wiaderku Piątnica)
    1/2 szklanki cukru
    5 jajek
    1 słoiczek nutelli (385 g.)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Polewa:
    80 g. śmietanki 30 %
    100 g. czekolady mlecznej

    Dodatkowo:
    orzechy laskowe prażone do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z nutellą 1. Herbatniki drobno pokruszyć. Można to zrobić robotem, lub blenderem.
    Można też włożyć do wytrzymałego woreczka i rozdrobnić wałkiem do ciasta.

    Do pokruszonych ciastek wlać roztopione masło i wymieszać.
    Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć rozdrobnione herbatniki.
    Docisnąć i wyrównać.
    Na czas przygotowania masy serowej, włożyć tortownicę do lodówki.
  • Sernik z nutellą 2. Ser przełożyć do miski. Jeśli macie zwykły twaróg to trzeba go najpierw
    trzykrotnie zmielić.
    Do sera dodać resztę składników.
    Zmiksować wszystko razem, do połączenia składników.
    Nie za długo, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać.

    Masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec 80-90 minut.
    (Pamiętajcie, że czas pieczenia może się różnić ponieważ piekarniki mają różną moc)
    Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 2 godziny.
    Po tym czasie uchylić drzwiczki i zostawić sernik jeszcze na godzinę.
    Następnie wyciągnąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Sernik z nutellą 3. Orzechy posiekać nożem.

    Kiedy sernik wystygnie przygotować polewę.
    Śmietankę podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać
    aż czekolada się rozpuści.
    Trzeba uważać żeby nie zagotować.
    Po ściągnięciu z gazu mieszać polewę jeszcze przez chwilę, żeby nie była zbyt ciepła.
    Następnie wylać na sernik.

    Polewa nie będzie całkiem zastygnięta i twarda. Będzie miękka jak gęsty
    sos czekoladowy. Wydaje mi się, że właśnie dzięki tej polewie całość tak dobrze smakuje.

    Wierzch sernika udekorować posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować