Sernik z nutellą

4.49 (172 ocen)

  • 30 min

Ciekawe i smaczne rozwiązanie dla znudzonych tradycyjnym sernikiem.

  • 30 min

Składniki:

  • Spód:
    130g ciasteczek maślanych
    2 łyżki kakao (najlepiej deco moreno)
    100g miękkiego masła

    Masa serowa:
    700-800 g twarogu śmietankowego zmielonego
    5 jajek
    ½ szklanki cukru pudru
    200 g serka mascarpone
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    250-300 g Nutelli (lub Nussmilk z biedronki)

    Polewa:
    100 g Nutelli
    50 ml śmietanki 30%
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Ciasteczka rozdrobnić w misce, dodać miękkie masło i kakao. Połączyć wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Masa serowa:
    Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać twaróg, serek mascarpone, cukier puder i budyń, dalej ucierać. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać cukier wanilinowy, wymieszać. Do drugiej dodać Nutellę. Zmiksować. Wykładać na spód na przemian po jednej łyżce ciemnej i jasnej masy.
  • 3. Sernik piec w temperaturze 180°C około 70 minut. Ostudzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  • 4. Przygotować polewę z Nutelli:
    Nutellę z masłem i śmietanką rozpuścić w małym garnku, wymieszać. Polać wierzch ciasta. Sernik włożyć do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.

Porady

Do masy serowej można dodać więcej cukru, wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Nutella Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować