Masa serowa:
700-800 g twarogu śmietankowego zmielonego
5 jajek
½ szklanki cukru pudru
200 g serka mascarpone
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
250-300 g Nutelli (lub Nussmilk z biedronki)
Polewa:
100 g Nutelli
50 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
Sernik z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Ciasteczka rozdrobnić w misce, dodać miękkie masło i kakao. Połączyć wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać twaróg, serek mascarpone, cukier puder i budyń, dalej ucierać. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać cukier wanilinowy, wymieszać. Do drugiej dodać Nutellę. Zmiksować. Wykładać na spód na przemian po jednej łyżce ciemnej i jasnej masy.
3.Sernik piec w temperaturze 180°C około 70 minut. Ostudzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
4.Przygotować polewę z Nutelli:
Nutellę z masłem i śmietanką rozpuścić w małym garnku, wymieszać. Polać wierzch ciasta. Sernik włożyć do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.
Porady
Do masy serowej można dodać więcej cukru, wg uznania.
Komentarze