Sernik na zimno z musem gruszkowym i brzoskwiniami

3 (2 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Uwielbiam serniki na zimno, ponieważ cudowne smakują o każdej porze roku, są proste oraz szybkie w przygotowaniu. Dostarczają nam także mnóstwo kulinarnej kreatywności, bo za każdym razem możemy stworzyć inne niesamowite połączenie składników. Dzisiaj zapraszam Was na pyszny, delikatny i kremowy sernik na spodzie z włoskich ciasteczek migdałowych (Amaretti) z lekką pianką gruszkową oraz brzoskwiniach z syropu, otulonych krystaliczną galaretką.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPÓD:
    - 100 g ciasteczek Amaretti
    - 40 g masła

    MASA SEROWA:
    - 200 g serka mascarpone
    - 150 waniliowego serka homogenizowanego
    - 200 g śmietanki kremówki
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    - 1 łyżka żelatyny

    MUS GRUSZKOWY:
    - 200 g gruszek z syropu
    - 50 g serka mascarpone
    - 1 łyżeczka cukru
    - 1 łyżeczka żelatyny
    - duża szczypta kurkumy

    WIERZCH:
    - 300 g brzoskwiń z syropu
    - 1 galaretka krystaliczna
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z musem gruszkowym i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka Amaretti miksujemy w malakserze na piasek. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do pokruszonych ciastek, a powstałą masą wykładamy spód małej tortownicy o średnicy 17 cm. Spód schładzamy w lodówce.
  • 2. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją (ale nie zagotowujemy) do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej serek homogenizowany i mascarpone, ekstrakt waniliowy, cukier puder i miksujemy wszystko dla dobrego połączenia. Na koniec do masy wlewamy powoli ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na schłodzony spód, a następnie wkładamy ją do lodówki, aby delikatnie stężała.
  • 3. Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy i studzimy. Gruszki z syropu miksujemy na gładki mus, dodajemy serek mascarpone, łyżeczkę cukru, dużą szczyptę kurkumy (aby zabarwić jasny mus) oraz ostudzoną żelatynę i miksujemy wszystko przez chwilę dla dobrego połączenia i odpowiedniego napowietrzenia masy. Powstały mus gruszkowy wylewamy na lekko stężałą masę serową i ponownie odstawiamy do stężenia.
  • 4. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i studzimy. Brzoskwinie z syropu (u mnie z syropu Amaretto) kroimy w plastry, które układamy na stężały mus gruszkowy. Gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy nią kawałki brzoskwiń i wstawiamy ponownie do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować