Sernik z masą kajmakową i orzeszkami w miodzie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jestem wielką fanką serników,w tym roku zamiast tortu postanowiłam sobie upiec sernik,na ciemnym spodzie.Dziś mogę grzeszyć ;-) stąd masa kajmakowa oraz podpieczone orzeszki, warstwa miodu na nich...pyszota :-) Kto się skusi na kawałek?

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 24 cm

    Ciasto Ciemne:

    300 g mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    4 łyżki cukru pudru
    pół kostki masła lub margaryny ( 125 g )
    1 jajko L

    Masa Serowa:

    1kg twarogu 3-krotnie mielonego
    5 jajek L
    1 szkl. cukru
    1 budyń waniliowy (40 g )
    kilka kropli aromatu waniliowego
    3\4 szkl.śmietany kwaśnej 18 %
    szczypta soli

    Dodatkowo:

    pół puszki masy kajmakowej
    100 g orzeszków ziemnych nie solonych
    2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Torty Desery Orzeszki

Sernik z masą kajmakową i orzeszkami w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik. 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia,kakao i cukrem pudrem przesiać do miski,wymieszać,wrzucić posiekane masło,oraz wbić jajko.
    Wyrobić ręcznie lub robotem ciasto.
    Tortownice spód wyłożyć papierem do pieczenia,boki delikatnie posmarować masłem,wygnieść spód oraz boki ciastem,na koniec zrobiłam wzorek widelcem,odstawić na bok i przygotować masę serową.
  • Sernik. 2. Do miski wrzucić twaróg,wsypać proszek budyniowy i wlać aromat,całość krótko zmiksować.
    W osobnej misce ubić jajka z cukrem i szczyptą soli,na jasną masę w kolorze koglu moglu,wlać śmietanę i krótko zmiksować,następnie przelać do masy serowej,wszystko razem krótko zmiksować,i wylać do tortownicy na ciemne ciasto.
  • Sernik. 3. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 50 min,piec w temp 180 C.
    Po upieczeniu wyłączyć piekarnik,uchylić drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia.

    Orzeszki wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,podpiec je w piekarniku ok.5 min.temp.180 C,trzeba pilnować,żeby nie przypalić,pozostawić do wystygnięcia na blacie,następnie roztopić miód na parze,gdy będzie płynny wsypać orzeszki i energicznie wymieszać,wyłożyć z powrotem do blaszki,w której były wypiekane i wrzucić do lodówki,żeby miód ściągnął.
    Na letni sernik rozsmarować masę kajmakową,jeśli jest gęsta podgrzać na parze,przełożyć tyle ile uważamy do miseczki i lekko podgrzać.
    Ułożyć z orzeszków wianuszek na około,wstawić do lodówki,kroić następnego dnia :-)

Porady

Masy kajmakowej można dać mniej lub więcej,sernik nie jest za słodki,można go upiec również na jasnym spodzie,pominąć kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować