Biały michałek - sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią. Masło rozpuszczamy. Herbatniki blendujemy,
mieszamy z ostudzonym masłem. Taką masą wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do lodówki aby masa stężała.
Masa orzechowa: Orzeszki drobno siekamy, mieszamy z kajmakiem. Smarujemy spód ciasteczkami.
Biszkopty przekrawamy na pół, wykładamy boki tortownicy.
Masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 wrzątku. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, następnie twaróg i białą czekoladę. Delikatnie wlewamy ostudzoną żelatynę, mieszamy. Następnie dodajemy posiekane cukierki. Masę wylewamy na kajmak, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną, mieszamy do połączenia. Lekko ostudzoną wylewamy na masę serową. Całość ozdabiamy posiekanymi cukierkami.
Komentarze