Popularnego i pysznego sernika na murzynku wzbogaciłam o masę maślano-kajmakową. Wyszło pyszne, słodkie ciasto, w sam raz na różne uroczystości, jak i do niedzielnej kawy.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto kakaowe: 250g masła
1,5 szklanki cukru
6 łyżek wody
3 łyżki kakao
aromat waniliowy
4 jajka
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa: 6 jajek
1 szklanka cukru
1 kg sera trzykrotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
1 op. budyniu śmietankowego
Masa maślano -kajmakowa: 200 g masła
puszka masy kajmakowej( u mnie kakaowa)
ponadto: płatki migdałowe
Sernik na murzynku z masą maślano-kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kakaowe: pokrojone na kawałki masło, cukier, wodę, kakao i aromat waniliowy przełożyć do garnuszka. Zagotować mieszając i ostudzić. Do miski wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać żółtka, ostudzoną masę kakaową i starannie wymieszać lub zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Masę przelać do blachy o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotować masę serową.
2.Masa serowa: żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać po łyżce ser, proszek budyniowy, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczone ciasto kakaowe. Piec ok 60 minut w temperaturze 160 stopni. Wystudzić.
3.Masa maślano-kajmakowa: miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy kajmakowej. Tak przygotowaną masę rozsmarować na masie serowej, wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze