Sernik z karmelem i orzechami pekan

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatna masa serowa idealnie komponuje się z lekko solonym sosem karmelowym oraz łagodnymi orzechami pekan. Jednym słowem... pychotka! Poza tym sernik zawsze ładnie wyrasta, nie pęka i doskonale się kroi.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy około 26 cm)
    Spód:
    200g kruchych ciasteczek/herbatników
    5 dużych łyżek masła/margaryny
    1/2 łyżeczki soli
    Masa serowa:
    900g mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka)
    200g cukru
    3 jajka
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (ew. śmietany)
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    skórka z 1/2 cytryny
    Karmel:
    2 łyżki masła
    1/2 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
    Dodatkowo:
    3/4 szklanki posiekanych orzechów pekan (ew. włoskich) (*)
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z karmelem i orzechami pekan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować spód.
    Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z roztopionym masłem/margaryną oraz solą.
    Całość przełożyć i wklepać w dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
    Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.
    Blachę wyjąć z piekarnika, a temperaturę zwiększyć do 240 stopni.
    Przygotować masę serową.
    Ser wymieszać mikserem (na wolnych obrotach) z cukrami.
    Dodać skórkę z cytryny oraz jogurt naturalny, a następnie po jednym jajku.
    Mieszając - wsypać mąkę ziemniaczaną.
    Jednolitą masę przelać na ciasteczkowy spód.
    Piec przez 10 minut, a następnie nie otwierając piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez kolejne 45-60 minut.
    (Wierzch upieczonego sernika powinien być sprężysty.)
    Ciasto pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
    Po tym czasie przygotować karmel.
    Na rozgrzanej patelni rozpuścić cukier.
    (Nie należy go mieszać, ale kilka razy potrząsnąć patelnią.)
    Dodać masło oraz śmietankę.
    Całość wymieszać i podgrzewać przez około 3-4 minuty do momentu aż masa zgęstnieje oraz stanie się lekko brązowa.
    Karmel natychmiast (i ostrożnie!) przelać na wierzch ciasta, posypać orzechami oraz odrobiną soli.
    Sernik schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Porady

(*) Jeśli macie trudności z dostaniem orzechów pekan to zastąpcie je innymi, które lubicie. Sernik często robiłam z włoskimi (moimi najukochańszymi).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Ser biały Sola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.92 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z masą karmelową i orzeszkami

To może cię zainteresować