Sernik z karmelem i orzechami pekan

4.49 (146 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Sernik robiłam już kilkakrotnie i zawsze smakuje rewelacyjnie. Idealnie komponuje się z delikatnym, lekko solonym sosem karmelowym i łagodnymi orzechami pekan. Jeśli macie trudności z dostaniem orzechów pekan - zastąpcie je innymi, które lubicie.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Spód:
    200g kruchych ciasteczek lub herbatników
    5 dużych łyżek masła/margaryny
    1/2 łyżeczki soli
    Masa:
    900g mielonego twarogu
    200g cukru
    3 jajka
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (ew. śmietany)
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    skórka z 1/2 cytryny
    Karmel:
    2 łyżki masła
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
    Dodatkowo:
    3/4 szklanki posiekanych orzechów pekan
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z karmelem i orzechami pekan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0td4s4a 1. Przygotować spód.
    Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z masłem/margaryną i solą.
    Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.
    Spód podpiec (w rozgrzanym piekarniku) 10 minut w 200 stopniach.
    Blachę wyjąć z piekarnika, a temperaturę zwiększyć do 240 stopni.
  • image-1rcsawr 2. Przygotować masę serową.
    Ser wymieszać mikserem (na wolnych obrotach) z cukrami.
    Dodać skórkę z cytryny oraz jogurt naturalny, a następnie po jednym jajku.
    Mieszając - wsypać mąkę ziemniaczaną.
    Jednolitą całość przelać na kruchy spód.
    Piec przez 10 minut, a następnie nie otwierając piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez kolejne 40-45 minut.
    Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  • image-07p2ft0 3. przygotować karmel.
    Na rozgrzanej patelni rozpuścić cukier.
    Dodać masło i w trakcie mieszania - śmietankę.
    Całość podgrzewać (około 3-4 minuty) aż masa zgęstnieje i stanie się lekko brązowa.
  • image-266duni 4. Karmel natychmiast (i ostrożnie) przelać na wierzch ciasta, posypać orzechami oraz odrobiną soli.
  • 5. Całość włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Orzechy pekan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.92 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z masą karmelową i orzeszkami

To może cię zainteresować