rolada czekoladowo-rumowa

0 (0 ocen)

Szybkie,proste ciacho z nuta rumową , czekoladową i rodzynkami. Nie wymaga wielkiego zaangażowania !

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj
    szklanka cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szklanka maki tortowej
    2 łyżki oleju
    masa:
    garść rodzynek
    2 czubate łyżki nutelli
    3/4 kostki masła 82 %
    kieliszek rumu(ja użyłam Stoh 82 %
    dodatkowo
    galaretka o dowolnym smaku ,rozpuszczona w szklance wody,wystudzona i stężała

Rolada czekoladowo-rumowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt pieczemy w wysokiej blaszce z piekarnika u mnie 45x 45 cm. Upiec jasny biszkopt.Ważne aby nie włączać termoobiegu,aby biszkopt się dobrze zawijał. Gorący zawinąć w rulon z użyciem ściereczki.Odstawić do wystygnięcia . Rodzynki zalać rumem(najlepiej godzina wcześniej)Masło utrzeć do białości, dodać nutelle i odsączone rodzynki.Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć ułożyć pociętą w paski stężałą galaretkę ,posmarować masą. Zwinąć w rulon.Polać rozpuszczona czekoladą. Wstawić do lodówki .

Komentarze

Podobne przepisy