Sernik z dynią i przyprawami korzennymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Lubicie dynię i przyprawy korzenne ? Dziś połączyłam oba składniki i upiekłam wspaniały sernik :) ! Kocham korzenny aromat towarzyszący wypiekom, unoszący się w całym domu. Zapach ten przypomina mi święta. Sernik ten będzie idealnym świątecznym wypiekiem.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki (forma o średnicy 25 cm):
    1 kg twarogu zmielonego dwu - trzykrotnie. Ja użyłam gotowego twarogu w wiaderku
    250 ml śmietany 18 %
    4 jajka
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    450 g dyni (zważonej po obraniu i usunięciu nasion)
    2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

    Składniki na spód:
    około 200 g ciastek Oreo lub Neo
    80 g roztopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z dynią i przyprawami korzennymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Purée z dyni: Piekarnik nagrzej do 200 C. Dynię umyj, obierz i usuń nasiona. Pokrój w kostkę 1 - 2 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia; na papierze rozłóż dynię.
    Piecz około 40 - 60 minut (do momentu aż dynia będzie miękka), odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj.
  • 2. Przygotuj spód : Z ciastek usuń masę. Ciastka pokrusz na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia - ale uwaga - sam spód ! Tortownicę owiń 2 - 3 razy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysyp na papier do pieczenia. Dociśnij i wyrównaj.
  • 3. Czas na masę serową: Jajka roztrzep przy pomocy miksera. Łyżka po łyżce dodawaj twaróg, cały czas miksując. Następnie dodaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, cukier, purée z dyni, przyprawę korzenną. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie - przelej ją na ciasteczkowy spód wyrównaj.
    Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż 2 blachy - na 3 od góry - włóż sernik, piętro niżej - naczynie z wodą. Po włożeniu sernika do piekarnika - obniż temperaturę do 150 C. Piecz około 90 minut - do momentu aż sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu patyczkiem.
    Sernik najlepiej wystudzić w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.

Porady

Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień - można go śmiało jeść. Sernik należy przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Przyprawy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować