Sok aroniowy z przyprawami korzennymi, imbirem i miodem

4.48 (172 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sok z aronii robię co roku. Tym razem wypróbowałam połączenie tego owocu z pysznymi przyprawami i miodem

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg aronii
    5 dag liści wiśni
    3 l wody
    10 dag świeżego imbiru
    laska cynamonu
    kilka goździków
    1/2 łyżeczki kardamonu
    sok z 2 cytryn
    500 ml miodu
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sok

Sok aroniowy z przyprawami korzennymi, imbirem i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronię oczyścić, opłukać, osączyć na sicie i przemrozić przez 24 godziny w zamrażarce.
    Wrzucić do garnka razem z liśćmi wiśni i imbirem, dodać resztę przypraw, sok z cytryn i zagotować. Zredukować ogień i gotować około godziny.
  • 2. Ugotowany sok zlać do drugiego garnka i odcisnąć aronię przez płócienną ściereczkę. Dodać miód, krótko przegotować i zszumować.
    Gorący sok nalać do wymytych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć. Dla pewności można dodatkowo, krótko pasteryzować.

Porady

Aronię zawsze przemrażajmy (podobnie jak jarzębinę) - pozbędziemy się w ten sposób goryczki. Na bazie tego soku warto przyrządzić nalewkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować