Sernik z budyniem czekoladowym

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    1 żółtko
    2 i 1/2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 kostki zimnego masła lub margaryny
    1/2 szklanki cukru

    Masa budyniowa:
    4 budynie czekoladowe bez cukru
    4 szklanki mleka
    4-5 łyżek cukru

    Masa serowa:
    1/2 kg mielonego sera z wiaderka
    1 szklanka cukru
    4 jajka (osobno żółtka i białka)
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
    1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z budyniem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec ok. 15 - 20 min. w temp. 180*C.
  • 2. Masa budyniowa:
    Z mleka i cukru ugotować budynie. Kiedy budyń zacznie się gotować, potrzymać go jeszcze 1 minutę na małym ogniu mieszając, żeby dobrze się ugotował. Ciepły budyń rozprowadzić na podpieczonym spodzie.
  • 3. Masa serowa:
    Żółtka utrzeć z połową cukru (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać ser, budyń śmietankowy w proszku , aromat i wymieszać dokładnie składniki na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały cukier i miksować jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową równomiernie rozłożyć na budyniu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika.

  • 4. Piec przez ok. 50 - 60 min. w temp. 180*C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń czekoladowy Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować