Ciasto:
2 jajka
1 żółtko
2 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki zimnego masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
Masa budyniowa:
4 budynie czekoladowe bez cukru
4 szklanki mleka
4-5 łyżek cukru
Masa serowa:
1/2 kg mielonego sera z wiaderka
1 szklanka cukru
4 jajka (osobno żółtka i białka)
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Sernik z budyniem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec ok. 15 - 20 min. w temp. 180*C.
2.Masa budyniowa:
Z mleka i cukru ugotować budynie. Kiedy budyń zacznie się gotować, potrzymać go jeszcze 1 minutę na małym ogniu mieszając, żeby dobrze się ugotował. Ciepły budyń rozprowadzić na podpieczonym spodzie.
3.Masa serowa:
Żółtka utrzeć z połową cukru (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać ser, budyń śmietankowy w proszku , aromat i wymieszać dokładnie składniki na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały cukier i miksować jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową równomiernie rozłożyć na budyniu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika.
4.Piec przez ok. 50 - 60 min. w temp. 180*C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze