Sernik z budyniem czekoladowym

4.49 (141 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sernik niezwykle delikatny, bardzo smaczny, równo się piecze i nie opada.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    70 g margaryny lub masła
    1/3 szklanki cukru
    1 jajko + 1 żółtko

    Budyń:
    2 budynie czekoladowe
    2 i 3/4 szklanki mleka

    Masa serowa:
    100 g masła lub margaryny
    1/2 szklanki cukru
    500 g białego sera
    2 jajka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.49 (141 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z budyniem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć ciasto na spód tortownicy o średnicy 24 cm. Podpiec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
    2. Z podanych składników ugotować gęsty budyń. Gorący budyń rozsmarować na podpieczonym cieście. Zostawić do ostygnięcia.
    3. Z białek ubijamy sztywną pianę. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, ser i budyń, dobrze wymieszać. Rozłożyć na wystudzonym budyniu. Piec ok. 50 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia, gdy wierzch będzie miał złoty kolor, przykryć go folią aluminiową.

Porady

Można, zamiast budyniu czekoladowego, dodać inny smak budyniu, waniliowy lub malinowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować