Sernik z budyniem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać margarynę, cukier, jajka i żółtko. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć kruche ciasto.
2.Połowę mleka zagotować, a w pozostałym rozmieszać budynie czekoladowe. Wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Następnie gorący czekoladowy budyń wylać na surowe kruche ciasto, posypać rodzynkami i pozostawić do ostudzenia.
3.Margarynę utrzeć na puszystą masę z żółtkami i cukrem. Dalej ucierając dodawać serki waniliowe i budyń śmietankowy w proszku. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie połączyć z masą serową i całość wyłożyć na ostudzony budyń. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.
4.Masło roztopić i dodać do niego połamaną na kawałki mleczną czekoladę. Razem wymieszać, aby składniki się połączyły. Gotową polewą polać w tzw. esy-floresy ostudzony sernik. Smacznego.
Komentarze