SPÓD :
180 g herbatników czekoladowych
80 g masła
1 łyżka miodu
( może byc więcej, wtedy proporcjonalnie zwiększamy wszystkie składniki)
SER:
1 kg sera ( gotowy w wiaderku)
250 g serka mascarpone
6 jaj
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń ( lub 2 puszki jeśli ktoś lubi)
ŚMIETANA :
500 ml śmietany 30 %
1 galaretka brzoskwiniowa
Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyc i wymieszac z rozpuszczonym masłem i miodem.
Wyłożyc na blachę.
2.Jajka całe ubic z cukrem . Potem dodawac po łyżce każdego sera. Wszystko dobrze utrzec. Na koniec dodac budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia . Ser wylac na spód z herbatników. Na wierzch pokroic w drobną kostkę połowę puszki brzoskwiń ( lub całą) . Lekko wklepac w masę. Piec 1 godzinę w 180 stopniach.
3.Po wystudzeniu sernika , ubic schłodzoną śmietanę. Dodac tężejącą galaretkę ( rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody ). Gotową masę wykładamy na wystudzony sernik . Na wierzch wyłożyc resztę pokrojonych brzoskwiń . Wszystko posypujemy startą gorzką czekoladą.
Najlepiej trzymac w lodówce.
SMACZNEGO :)
Porady
Placek najlepszy jest na drugi dzień, kiedy spód stanie się lekko wilgotny.
Komentarze