PYCHOTKA

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz.

Przepis od "Siostry Anastazji " z małą modyfikacją masy

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO :

    MARGARYNA 1 SZT
    40 DKG MĄKI PSZENNEJ
    10 DKG CUKRU PUDRU
    4 JAJKA
    2 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY
    1 ŁYŻECZKA PŁASKA PROSZKU DO PIECZ.
    1 PŁASKA ŁYŻECZKA AMONIAKU
    POWIDŁA ŚLIWKOWE

    MASA :
    MARGARYNA
    1/2 MLEKA
    1 ŻÓŁTKI
    1 SZKL CUKRU PUDRU
    3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
    3 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO :Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zarobić ciasto .
    Podzielić na dwie części.
    Każdą rozwałkować i wyłożyć na dwie blachy .
    Białka ubić na pianę z cukrem.
    Oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę. Można posypać pokrojonymi orzechami. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu przełożyć masą.

    Masa :
    Z mleka, mąki, żółtka i cukru ugotować budyń i wystudzić.
    Margarynę utrzeć i stopniowo dodawać zimny budyń. Wyłożyć na placek.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować