Sernik z ananasem

  • wyświetlono: 639 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Przepis na to ciasto pochodzi z zeszytu mamy. Gdy byłam dzieckiem, często gościło w moim domu, a potem wszyscy (nie wiedzieć czemu) zapomnieli o nim na jakieś 10 lat ;) Zapragnęłam przypomnieć sobie ten smak. W oryginale były brzoskwinie, z ananasem również jest pyszny :)

Jagodowe_ciastko

Składniki

Ciasto:

2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g margaryny
3 czubate łyżki cukru zwykłego
1 op. cukru wanilinowego
szczypta soli
5 żółtek

Masa serowa:

1kg sera dwu lub trzykrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
3 jajka
3/4 szkl drobnego cukru do wypieków
1 budyń waniliowy (proszek)
3/4 kostki masła

Beza:

5 białek
szczypta soli
1 szkl drobnego cukru do wypieków

Dodatkowo:

1 puszka (400g) plastrów ananasa w syropie
ewentualnie cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z ananasem

  • 1. Ciasto: przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki, siekamy wszystko nożem, potem szybko zagniatamy. 1/4 ciasta odkładamy do zamrażarki, pozostałą część rozwałkowujemy i przekładamy na blachę o wym. 24x38cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w temp. 170ºC przez ok. 20 min. Wyjmujemy z piekarnika.
  • Wykładanie masy serowej na podpieczone ciasto2. Masa serowa: miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 jajku nadal ucierając. Następnie dodajemy połowę sera, krótko miksujemy na najmniejszych obrotach, dodajemy drugą połowę sera i budyń, również krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Masę wykładamy na podpieczony blat ciasta.
  • Ananasy ułożone na masie serowej3. Ananasy odsączamy z syropu, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na masie serowej.
  • Wykładanie piany z białek4. Białka ze szczyptą soli ubijamy na bardzo sztywną pianę, pod koniec dodając powoli cukier. Pianę wykładamy na ananasy.
  • Ścieranie pozostałego ciasta5. Wyjmujemy z zamrażarki 1/4 ciasta i ścieramy je na pianę z białek na tarce o dużych oczkach.
  • 6. Ciasto pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 1 godz. Po ostudzenia można je oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można przygotować w całości z mąki pszennej lub orkiszowej. Smakuje doskonale również z brzoskwiniami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylasernik z owocamisernik z beząsernik w kruchym cieście

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: agusia041990

sernik z ananasem

ananasy i orzechy dodają mu wyjątkowego...

Sernik z kwiatami ananasa

Dodane przez: PolskaGotuje

Sernik z kwiatami ananasa

Pięknie ozdobi każdy stół

Sernik cappuccino z ananasem i galaretką

Dodane przez: monikaT83

Sernik cappuccino z ananasem i galaretką

Zapraszam na pyszny sernik,mój...

Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem

Dodane przez: dagita

Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem

Pyszne i aromatyczne egzotyczne...

Tort kokosowy z ananasem

Dodane przez: Ola1984

Tort kokosowy z ananasem

Klasyczny tort kokosowy z kawałkami...

Drożdżowe z ananasem

Dodane przez: benka

Drożdżówka z ananasem

Szybkie ciasto drożdżowe z ananasem.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE