Sernik z ananasem

0 (0 ocen)

Przepis na to ciasto pochodzi z zeszytu mamy. Gdy byłam dzieckiem, często gościło w moim domu, a potem wszyscy (nie wiedzieć czemu) zapomnieli o nim na jakieś 10 lat ;) Zapragnęłam przypomnieć sobie ten smak. W oryginale były brzoskwinie, z ananasem również jest pyszny :)

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki orkiszowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250g margaryny
    3 czubate łyżki cukru zwykłego
    1 op. cukru wanilinowego
    szczypta soli
    5 żółtek

    Masa serowa:

    1kg sera dwu lub trzykrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
    3 jajka
    3/4 szkl drobnego cukru do wypieków
    1 budyń waniliowy (proszek)
    3/4 kostki masła

    Beza:

    5 białek
    szczypta soli
    1 szkl drobnego cukru do wypieków

    Dodatkowo:

    1 puszka (400g) plastrów ananasa w syropie
    ewentualnie cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki, siekamy wszystko nożem, potem szybko zagniatamy. 1/4 ciasta odkładamy do zamrażarki, pozostałą część rozwałkowujemy i przekładamy na blachę o wym. 24x38cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w temp. 170ºC przez ok. 20 min. Wyjmujemy z piekarnika.
  • Wykładanie masy serowej na podpieczone ciasto 2. Masa serowa: miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 jajku nadal ucierając. Następnie dodajemy połowę sera, krótko miksujemy na najmniejszych obrotach, dodajemy drugą połowę sera i budyń, również krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Masę wykładamy na podpieczony blat ciasta.
  • Ananasy ułożone na masie serowej 3. Ananasy odsączamy z syropu, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na masie serowej.
  • Wykładanie piany z białek 4. Białka ze szczyptą soli ubijamy na bardzo sztywną pianę, pod koniec dodając powoli cukier. Pianę wykładamy na ananasy.
  • Ścieranie pozostałego ciasta 5. Wyjmujemy z zamrażarki 1/4 ciasta i ścieramy je na pianę z białek na tarce o dużych oczkach.
  • 6. Ciasto pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 1 godz. Po ostudzenia można je oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można przygotować w całości z mąki pszennej lub orkiszowej. Smakuje doskonale również z brzoskwiniami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować