Sernik wytrawny

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

z parmezanem, tymiankiem i gałką muszkatołową na razowym spodzie.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - chleb razowy: 0.5 sztuki
    - masło: 10 dekagramów
    - woda: 0.5 szklanki

    - twaróg: 50 dekagramów
    - jaja: 4 sztuki
    - parmezan: 0.5 szklanki
    - tymianek: 1 łyżka
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik wytrawny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb razowy pokroić w kostkę i podpiec na blasze w 180 stopniach aż będzie chrupiący. Zmiksować na okruszki. Przełożyć do rondelka, dodać masło, zostawiając trochę na wysmarowanie tortownicy. Podgrzać i dodać wody. Wymieszać na jednolitą masę.
  • 2. Masą z chleba razowego wyłożyć wysmarowana masłem tortownicę o wymiarach 24 cm.
  • 3. Twaróg dokładnie wymieszać z jajkami, parmezanem i przyprawami. Wylać na spód.
  • 4. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu uchylić piekarnik i wystudzić. Najlepiej smakuje na zimno albo do barszczu czerwonego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować