Sernik wytrawny z boczkiem

  • wyświetlono: 921 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To fantastyczne, niebanalne i bardzo eleganckie danie, które doskonale odnajdzie się na świątecznym stole obok tradycyjnych dań. Sernik zaskakuje swoim fenomenalnym smakiem zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Just a SALAD
  • 20min

Składniki

150 g słonych krakersów
40 g roztopionego masła
300 g boczku surowego wędzonego
1 szklanka orzechów włoskich
2 gruszki
150 g sera z niebieską pleśnią
3 garści liści szpinaku
350 g twarogu półtłustego (wiaderko)
250 g sera mascarpone
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
sól himalajska
świeżo mielony pieprz
4 łyżki płatków migdałowych

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik wytrawny z boczkiem

  • 1. Krakersy wraz z masłem wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem, a następnie wysypujemy masę krakersową i wklepujemy ją w dno formy. Wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut.
  • 2. Boczek kroimy w paseczki, gruszkę i ser z niebieską pleśnią w słupki, a szpinak rwiemy na mniejsze kawałki.
  • 3. Twaróg i mascarpone wrzucamy do szerokiej miski i przy pomocy miksera mieszamy dokładnie z jajkami i mąką ziemniaczaną. Kiedy masa będzie już jednolita dodajemy pieprz, sól, a następnie wrzucamy szpinak, gruszki, boczek, ser z niebieską pleśnią oraz orzechy włoskie. Całość wylewamy do tortownicy, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi.
  • 4. Pieczemy około 80-90 minut w temperaturze 170 stopni (grzanie góra-dół). W połowie pieczenia posypujemy sernik płatkami migdałowymi. Jeśli chcemy spróbować sernik na ciepło to przed pokrojeniem musimy odczekać co najmniej 15 minut, gdyż sernik będzie się rozpadał. Jeśli serwujemy go na zimno, to wyjmujemy go z lodówki na około 20 minut przed podaniem.

Porady

Zamiast boczku można użyć szynkę długo dojrzewająca albo kawałki podsmażonego fileta z indyka lub kurczaka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadświąteczne danie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kapusta z grochem ziemniakami i boczkiem

Dodane przez: 2milutka

Kapusta z grochem, boczkiem i ziemniakami

Kapusta z grochem z boczkiem i...

Babka ziemniaczana z boczkiem

Dodane przez: igraszki losu

Babka ziemniaczana z boczkiem

Z serii powrotów do smaków dzieciństwa...

Zawijańce z piersi z kurczaka i boczku

Dodane przez: pero33

Zawijańce z boczkiem

Pierś z kurczaka smakuje inaczej...

Tortellini zapiekane z boczkiem

Dodane przez: smak i uczucie

Tortellini zapiekane z boczkiem

Bardzo lubię takie zapiekanki,...

brukselka z boczkiem wędzonym

Dodane przez: duszek

BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM

Zazwyczaj jest jedzona w formie...

gołąbki z wędzonym boczkiem

Dodane przez: Koronowianka

GOŁĄBKI Z WĘDZONYM BOCZKIEM

Te gołąbki najlepsze są z młodą...