Sernik wytrawny z boczkiem

4.49 (174 ocen)

  • 20 min

To fantastyczne, niebanalne i bardzo eleganckie danie, które doskonale odnajdzie się na świątecznym stole obok tradycyjnych dań. Sernik zaskakuje swoim fenomenalnym smakiem zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 20 min

Składniki:

  • 150 g słonych krakersów
    40 g roztopionego masła
    300 g boczku surowego wędzonego
    1 szklanka orzechów włoskich
    2 gruszki
    150 g sera z niebieską pleśnią
    3 garści liści szpinaku
    350 g twarogu półtłustego (wiaderko)
    250 g sera mascarpone
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    sól himalajska
    świeżo mielony pieprz
    4 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sernik wytrawny z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krakersy wraz z masłem wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem, a następnie wysypujemy masę krakersową i wklepujemy ją w dno formy. Wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut.
  • 2. Boczek kroimy w paseczki, gruszkę i ser z niebieską pleśnią w słupki, a szpinak rwiemy na mniejsze kawałki.
  • 3. Twaróg i mascarpone wrzucamy do szerokiej miski i przy pomocy miksera mieszamy dokładnie z jajkami i mąką ziemniaczaną. Kiedy masa będzie już jednolita dodajemy pieprz, sól, a następnie wrzucamy szpinak, gruszki, boczek, ser z niebieską pleśnią oraz orzechy włoskie. Całość wylewamy do tortownicy, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi.
  • 4. Pieczemy około 80-90 minut w temperaturze 170 stopni (grzanie góra-dół). W połowie pieczenia posypujemy sernik płatkami migdałowymi. Jeśli chcemy spróbować sernik na ciepło to przed pokrojeniem musimy odczekać co najmniej 15 minut, gdyż sernik będzie się rozpadał. Jeśli serwujemy go na zimno, to wyjmujemy go z lodówki na około 20 minut przed podaniem.

Porady

Zamiast boczku można użyć szynkę długo dojrzewająca albo kawałki podsmażonego fileta z indyka lub kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować