Sernik wiedeński

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To przepis na mój ulubiony sernik, który jest zbity i mokry, a do tego bardzo prosty i zawsze się udaje.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kostek twarogu śmietankowego (po 250g)
    7 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. śmietany kremówki
    2 budynie śmietankowe
    100 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    rodzynki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka z cukrem utrzeć na puch. Stopniowo dodawać ser (nie mielę sera) , budynie z proszkiem, ubitą pianę z białek, ubitą śmietanę oraz roztopione, schłodzone masło. Rodzynki sparzyć, obtoczyć w mące i wrzucić do masy serowej . Wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 1 godzinę (max. do 1 godz. i 10 min.) Ciasto zostawić w piekarniku do wystudzenia. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem bądź czekoladą.
    Sernik najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.

Porady

Masę serową mieszamy dość krótko, do dokładnego połączenia składników. Możemy dodać ulubiony aromat do ciast, sok z cytryny lub kawałki czekolady, albo zrezygnować z dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować