Sernik wiedeński

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Super przepis na sernik wiedeński z polewą czekoladową. Sernik wiedeński jest zawsze mile widziany. Wypróbuj już dziś!

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ser twarogowy naturalny: 50 dekagramów
    - jajko kurze: 3 sztuki
    - masło: 30 dekagramów
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier wanliowy: 1 opakowanie
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - proszek to pieczenia: 2 łyżki
    - rodzynki: 5 dekagramów
    - czekolada mleczna twarda: 1 opakowanie
    - masło: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na ciasto: Ser zmielić razem z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości i dodać do sera. Następnie do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać opłukane i osuszone rodzynki oraz ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.

    Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Upieczony sernik pozostawić przez kilka minut w wyłączonym piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, a potem wyjąć i ostudzić. Gdy ostygnie, wyjąć z formy i polać gorącą polewą czekoladową.
    Przepis na polewę: Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem. Gorącą polać ostudzony sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować