Sernik w kratkę

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Smaczny serniczek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    15 dag masła lub margaryny
    pół szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany
    dodatkowo:
    2 łyżki kakao
    bułka tarta do posypania

    masa serowa:
    1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )
    6 jajek
    15 dag masła lub margaryny
    2 budynie waniliowe
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dag rodzynek
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
    Jasne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Ciasto nakłuć widelcem i oprószyć bułką tartą.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym,masłem na puszystą masę,dodać proszek do pieczenia,budynie w proszku i ser (jeżeli mamy inny niż w wiadereczku,należy go zmielić 2 lub 3 razy ).
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do masy serowej,na koniec dodać rodzynki.
  • 3. Gotową masę wyłożyć na jasne ciasto.
  • 4. Ciemne ciasto wałkować,wycinać z niego paski i układać na serze tworząc kratkę.
  • 5. Piec około godziny w temperaturze 170 stopni,aż sernik ładnie się zrumieni.
    Upieczony wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować