ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
dodatkowo:
2 łyżki kakao
bułka tarta do posypania
masa serowa:
1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )
6 jajek
15 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag rodzynek
szczypta soli
Sernik w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
Jasne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Ciasto nakłuć widelcem i oprószyć bułką tartą.
2.Żółtka utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym,masłem na puszystą masę,dodać proszek do pieczenia,budynie w proszku i ser (jeżeli mamy inny niż w wiadereczku,należy go zmielić 2 lub 3 razy ).
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do masy serowej,na koniec dodać rodzynki.
3.Gotową masę wyłożyć na jasne ciasto.
4.Ciemne ciasto wałkować,wycinać z niego paski i układać na serze tworząc kratkę.
5.Piec około godziny w temperaturze 170 stopni,aż sernik ładnie się zrumieni.
Upieczony wystudzić.
Komentarze