Różana szarlotka w kratkę

0 (0 ocen)

  • 55 min

Klasyczna szarlotka z różanym twistem. Przepyszne połączenie kruchego ciasta, kwaskowej masy jabłkowej z różaną konfiturą która nadaje jej szczególny charakter. Nie wymaga dużej wprawy , smakuje wyjątkowo.

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto:
    45 dag mąki pszennej
    5 dag mąki kukurydzianej
    30 dag masła
    4 żółtka
    3 łyżki śmietany 18%
    15 dag cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

    Masa :
    1 litr prażonych winnych jabłek z cukrem
    2 czubate łyżki konfitury z płatków róż
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Różana szarlotka w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i cukrami, dodać płatki pokrojonego zimnego masła z lodówki oraz śmietanę i żółtka, posiekać całość nożem a następnie szybko zagnieść.
    Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą . Mniejszą włożyć do lodówki.
  • 2. Większą część wylepić lub rozwałkować na dno blaszki o wym 25/30 cm wyłożonej pergaminem.
    Masę uprażonych jabłek wymieszać z konfiturą różaną i wyłożyć na ciasto kruche, pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pociąć na jednakowej szerokości paski, ułożyć kratkę na jabłkach.
  • 3.
    Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 45-50 minut w temp 180*c-do momentu lekkiego zrumienienia.
    Całkiem zimne oprószyć przed podaniem cukrem pudrem. Podawać z filiżanką aromatycznej herbaty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować