Klasyczna szarlotka z różanym twistem. Przepyszne połączenie kruchego ciasta, kwaskowej masy jabłkowej z różaną konfiturą która nadaje jej szczególny charakter. Nie wymaga dużej wprawy , smakuje wyjątkowo.
55 min
Składniki:
Ciasto:
45 dag mąki pszennej
5 dag mąki kukurydzianej
30 dag masła
4 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
15 dag cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Masa :
1 litr prażonych winnych jabłek z cukrem
2 czubate łyżki konfitury z płatków róż
cukier puder do oprószenia
Różana szarlotka w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i cukrami, dodać płatki pokrojonego zimnego masła z lodówki oraz śmietanę i żółtka, posiekać całość nożem a następnie szybko zagnieść.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą . Mniejszą włożyć do lodówki.
2.Większą część wylepić lub rozwałkować na dno blaszki o wym 25/30 cm wyłożonej pergaminem.
Masę uprażonych jabłek wymieszać z konfiturą różaną i wyłożyć na ciasto kruche, pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pociąć na jednakowej szerokości paski, ułożyć kratkę na jabłkach.
3.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 45-50 minut w temp 180*c-do momentu lekkiego zrumienienia.
Całkiem zimne oprószyć przed podaniem cukrem pudrem. Podawać z filiżanką aromatycznej herbaty
Komentarze