Ciasto w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
Połowę ciasta wylać na formę do pieczenia.
Do reszty ciasta dodać 2 płaskie łyżki kakao, wymieszać.
Wylać ciasto kakaowe na drugą blachę (ja piekłam w dużych prostokątnych formach).
Piec w temp. 175°C na rumiany kolor
(mi wyszło ok.15 minut. Piekłam na górnej i dolnej grzałce+termoobieg).
Pozostawić do ostygnięcia.
2.Ptasie mleczko:
Galaretki zalać szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszać, ostudzić.
Pozostawić aby zgęstniała.
Mleko ubijać mikserem około 2 minuty (ważne żeby było zimne- prosto z lodówki). Do ubitego mleka dodać gęstą galaretkę.
Ubijać razem 2 minuty.
3.Kroimy jasny i ciemny biszkopt na 2 cm paski wzdłuż blachy.
Do blachy z wysokimi bokami wkładamy na przemian raz ciemny pasek, raz jasny. Między paskami powinny być niewielkie przerwy.
Wylewamy połowę ptasiego mleczka.
Następnie układamy na przemian pozostałe biszkopty.
Wylewamy resztę ptasiego mleczka.
Wkładamy do lodówki aby ptasie mleczko się siadło.
4.Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu lecz z mniejszą ilością wody (1 i 1/2 szkl).
Pozostawiamy do ostygnięcia.
5.Gotową galaretkę wylewamy na placek.
Wkładamy do lodówki.
6.Ubijamy śmietanę śnieżkę z 3/4 szkl. mleka. (wg przepisu na opakowaniu).
7.Śmietanę nakładamy na placek. Posypujemy niewielką ilością kakao.
Komentarze