Sernik w kakaowym cieście z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik pieczony w ciasteczkowym cieście. Z takiego kakaowego ciasta, piekę moje ''wykrawane ciasteczka''. Nie wiedziałam jak to ciasto sprawdzi się w serniku, ale wyszło rewelacyjnie. Sernik nie dość, że ładnie się prezentuje, to i wyszedł pyszny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD:
    -ok.100 g. herbatników

    CIASTO KAKAOWE:
    -300 g. masła
    -200 g. cukru pudru
    -1 cukier waniliowy
    -8 jajek
    -400 g. mąki tortowej
    -3 łyżki kakao
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:
    -5 jajek
    -200 g cukru
    -2 budynie waniliowe po 40
    -1 kg. sera śmietankowego, imperialu
    -sok z 1/2 cytryny

    OWOCE:
    -1 koszyczek brzoskwiń, po wypestkowaniu było ok.600 g.

    LUKIER CYTRYNOWY:
    -150 g. cukru pudru
    -sok z 1/2 cytryny
    -woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik w kakaowym cieście z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik w kakaowym cieście z brzoskwiniami 1. spód- Blachę 30x40 cm. wyścielaną papierem do pieczenia, wyłożyć herbatnikami.
  • Sernik w kakaowym cieście z brzoskwiniami 2. ciasto-Masło zmiksować z cukrem i wanilią. Dodawać po jajku i zmiksować. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i kakao i zmiksować. 1/2 ciasta, rozsmarować na herbatnikach.
  • Sernik w kakaowym cieście z brzoskwiniami 3. masa-Jajka zmiksować z cukrem a potem przesianym budyniem. Następnie dodać ser, sok z cytryny i zmiksować, ale nie za długo, żeby nie napowietrzyć. Masę przelać do blaszki i rozsmarować.
  • Sernik w kakaowym cieście z brzoskwiniami 4. owoce-Brzoskwinie wypestkować i pokroić na małe kawałki. Jakby były mocno dojrzałe to można zdjąć skórkę. Moje były twarde, to upiekłam ze skórką, potem w jedzeniu jedynie dla mnie przeszkadzała. Cząstki brzoskwiń porozrzucać na masie.
  • Sernik w kakaowym cieście z brzoskwiniami 5. Równomiernie porozkładać resztę ciasta i trochę rozsmarować.
  • Sernik w kakaowym cieście z brzoskwiniami 6. Piec ok. 70 min. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.
  • Sernik w kakaowym cieście z brzoskwiniami 7. lukier-Przesiać cukier puder, dodać sok z połowy cytryny. Dodawać powoli po troszku gorącej wody i mieszać na lejącą papkę. Ale nie za rzadką ani za gęstą. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zaraz w esy-floresy, górę przestygniętego sernika. Można polać też łyżką. Kroić jak dobrze stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować