Sernik tradycyjny z brzoskwiniami

4.5 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • Więcej niż 10 osób

Pierwszy sernik jaki kiedykolwiek piekłam pochodzi z przepisu poniżej, przepis był mniej urozmaicony - oryginalny z pożółkłej kartki, mający już kilkadziesiąt dobrych lat nieco wzbogaciłam. Niemniej jednak uwielbiam ten właśnie sernik i piekę go tylko na wyjątkowe okazje. Nigdy nie ucieram sera mikserem robiąc to ciacho - jeśli coś jest z tradycjami niech sobie takie pozostanie, a moja makutra przynajmniej wie że jest przydatna ;)

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    - 2,5 szkl. mąki pszennej
    - 1/2 szkl. maki krupczatki
    - 1 margaryna (250g)
    - 4 łyżki cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 5 żółtek
    - szczypta soli

    Składniki na ciasto serowe:

    -1,5 kg sera białego
    - 1 jajko
    - 3 żółtka
    - 1 budyń waniliowy
    - 3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków
    - kostka masła (200g)
    - pół szklanki mleka niskoprocentowego

    Dodatkowo:

    - puszka brzoskwiń
    - kisiel cytrynowy lub malinowy
    -3/4 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik tradycyjny z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszka standard: 34X24 cm

    Ciasto: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, cukier, miękką margarynę - przesiekać razem. Żółtka rozmieszać widelcem, wlać do naczynia z reszta składników i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę, drugą natomiast zwinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalce.

    Ser: Ser zmielić - wystarczy raz. Miękkie masło utrzeć w makutrze dodając cukier. Kolejno dodawać po jednym żółtku i jajko, partiami ser i na koniec budyń. Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać mleko niskoprocentowe - ja dodaje pół szklanki (czasami trochę więcej). Gotową masę serową wyłożyć na ciasto. Pokroić brzoskwinie - rozłożyć równomiernie na wierzchu sera.

    Beza: Białka ( 8 szt. ) ubić ze szczyptą soli, dodawać po kilka łyżek cukru, na koniec kisiel. Wyłożyć na brzoskwinie. Na całość położyć drugą część ciasta - skubać lub zetrzeć na tarce. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 150-160 st. C przez godzinę. Sernik będzie dobry następnego dnia, przechowywany w chłodnym pomieszczeniu :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować