Sernik podwójnie wiśniowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik szybki, prosty do zrobienia. Jest bardzo wilgotny, i maślany. Sos wiśniowy jest przysłowiową wisienką na tym serniku. Bez sosu sernik nie byłby taki dobry. Zapewniłem że nie zostanie okruszek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • spód:
    160 g ciastek czekoladowych
    60 g masła

    ciasto:
    750 g sera półtłustego
    4 jajka
    2/3 szklanki cukru drobnego
    1 budyń śmietankowy
    1 i 1/2 szklanki śmietany 30 %
    1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
    1/2 cytryny
    30 dkg wiśni

    sos wiśniowy:
    2 szklanki wydrylowanych wiśni
    1 łyżka cukru brązowego
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik podwójnie wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na spód 1. Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam aż uzyskam formę sypką ale mokrą.
  • spód w formie ubity szklanką 2. Formę o średnicy 21 cm wykładam całą papierem do pieczenia. Na spodzie formy ugniatam szklanką masę ciasteczkową. Wstawiam do lodówki na 30 minut.

  • składniki na sernik w misce 3. Ser mielę dwa razy, przekładam do miski. Dodaję jajka, sok z cytryny, śmietanę kremówkę, cukier, budyń, skórkę z pomarańczy i miksuję ale nie za długo, do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy. Zbyt długie miksowanie napowietrza sernik.
  • ser wylany do formy dodane wiśnie 4. Masę wylewam na spód z ciastek, i układam na wierzchu wiśnie wydrylowane odsączone z soku. Następnie wciskam je w w środek ciasta. Na blachę od piekarnika wlewam gorącą wodę, sernik piekę w kąpieli wodnej. Blaszkę sernika owijam od spodu folią aluminiową żeby nie dostała się woda do środka. Wstawiam sernik do nagrzanego piekarnika termoobieg 180 stopni na 10 minut, po czym zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze 55 minut. Po upieczeniu wyjmuję sernik z wody i zostawiam do ostygnięcia w piekarniku. Zimny wstawiam do lodówki na noc do stężenia. Bardzo łatwo sernik odchodzi od papieru.

    Sos:
    Wiśnie wydrylowane przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę i gotuję chwile aż wiśnie będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w niewielkiej ilości wody zimnej i wlewam do gotujących się wiśni. Mieszam aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Zimnym polewam sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować