Sernik na zimno z truskawkami na ciasteczkowym spodzie

4.5 (176 ocen)

  • 15 min

Dla tych, którzy lubią szybkie i sprawdzone przepisy na sezonowe słodkości. Dla amatorów truskawek i kruchych ciast.

  • 15 min

Składniki:

  • spód:
    opakowanie kruchych ciastek np z cukrem lub zwykłych, mogą też być kakaowe lub kokosowe (ja użyłam maślanych z firmy San)
    ok 100 gram masła

    masa serowa
    100 gram truskawek (lub więcej)
    250 gram twarogu
    opakowanie jogurtu naturalnego
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny

    truskawki do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z truskawkami na ciasteczkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka kruszymy na pył (można to zrobić w blenderze, ale równie dobrze sprawdza się stara metoda "przez ręcznik" tłuczkiem ;p), masło roztapiamy, czekamy chwilę aż przestygnie i następnie wlewamy do pokruszonych ciastek. Powstanie masa, którą następnie wykładamy dno foremki ( u mnie tortownica) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy łyżką, ale lepiej to zrobić ręką, żeby dobrze wyczuć ciasto.
  • 2. Ser blendujemy z jogurtem na gładko, dodajemy cukier puder i truskawki, jeszcze raz miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w paru łyżkach gorącej wody i czekamy chwilę. Dodajemy do masy i łączymy. Naszą serową pierzynkę wylewamy na spód i wkładamy do lodówki.
  • sernik 2 3. Po około 30 minutach możemy udekorować sernik truskawkami lub dowolnymi dodatkami. Wstawić ponownie do lodówki na min 1,5 godziny.
    Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Ser biały Truskawki Żelatyna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować