Sernik z truskawkami na ciasteczkowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, truskawki pasują idealnie ale mozemy użyć tez innych sezownowych owoców.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki;
    75 dag twarogu półtłustego
    3/4 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy
    cukier waniliowy
    3 jajka
    ok 20 dag truskawek
     
    Spód;
    10 dag herbatników
    10 dag krakersów
    5 dag masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z truskawkami na ciasteczkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W malakserze kruszymy herbatniki i krakersy. Przekładamy do miski, wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy.  Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem, na dno wykładamy pokruszone ciastka. Ugniatamy dobrze łyżką. Wkładamy do lodówki a w tym czasie przygotowujemy masę.
    Do miski przekładamy twaróg, blendujemy chwilę aż będzie gładki. Dodajemy cukier, jajka, budyń a także cukier waniliowy. Blendujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Truskawki myjemy, odsączamy i kroimy na pół lub na plasterki. Układamy dekoracyjnie na wierzchu, delikatnie wciskając w masę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60 min w 170C.
    Po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Porady

Ps. Do sera nie dodałam żadnego tłuszczu. Dzięki temu sernik jest mniej kaloryczny ale także bardziej zbity (twardy). Jeśli chcecie bardziej miękki wtedy można dodać ok 10 dag rozpuszczonego (przestudzonego) masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować