Sernik na zimno z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Prosty i smaczny!

  • 10 min

Składniki:

  • - 500 g gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego o smaku waniliowym
    - 250 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzona w lodówce przez min. 3 godziny)
    - 4 łyżki cukru lub cukru waniliowego
    - 2½ łyżki żelatyny lub inny środek żelujący w proporcjach wg przepisu na opakowaniu
    - 1 opakowanie (ok. 200 g) okrągłych biszkoptów lub innych ciastek
    - 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym (opcjonalnie; porcja na 500 ml wody)
    - 300 g truskawek (umyte, osuszone papierowym ręcznikiem, bez szypułek, pokrojone na plasterki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczam z cukrem w ½ szklanki wrzątku i odstawiam do wystudzenia. Kiedy masa żelatynowa wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć, ubijam na sztywno śmietanę za pomocą miksera. Do ubitej śmietany dodaje jogurt lub serek oraz masę żelatynową i delikatnie mieszam całość łyżką. Na dnie tortownicy wyłożonej szczelnie papierem do pieczenia dobrej jakości lub folią aluminiową układam ściśle biszkopty. Na biszkopty wlewamy masę jogurtową i odstawiam całość do lodówki, na ok. 2 godziny, do stężenia. Po odczekaniu 1 godziny galaretkę rozpuszczam we wrzątku i odstawiam do wystudzenia. Na wierzchu całkowicie stężałego sernika, od którego brzegów nie została oderwana folia lub papier, układam dekoracyjnie truskawki i zalewam wystudzoną (to bardzo ważne, nie może być gorąca, ani nawet ciepła! może za to być nawet lekko stężała) galaretką. Odstawiam do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować