Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki pokruszyć w malakserze. Mają być okruszki. Masło rozpuścić.
Wymieszać razem w misce. Dno tortownicy o wym. 23 cm wyłożyć
papierem do pieczenia lub folią przezroczystą. Wyłożyć herbatniki i dokładnie uklepać tak żeby zachodziły też na bloki na ok. 1 cm.
Wstawić do lodówki na czas przygotowania sera.
2.Do sera dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Gdy ostygnie dodać do sera i wymieszać. Masę wylać na spód herbatnikowy.
Wstawić do lodówki aż stężeje. Galaretkę rozpuścić w 1 3/4 szklanki wody.
Truskawki umieścić na serniku i zalać zimna, najlepiej już lekko tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.
Komentarze