Sernik na zimno z truskawkami

4.5 (178 ocen)

Idealny na letnie ciepłe dni

Składniki:

  • Składniki na spód:
    200g herbatników
    100g masła

    Składniki na sernik:
    1 kg sera mielonego np. z wiaderka
    ok. 3 -4 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie żelatyny-20g na
    1 L płynu (ja używam Dr. Oetker)

    Składniki na wierzch:
    1 opakowanie galaretki truskawkowej
    truskawki
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć w malakserze. Mają być okruszki. Masło rozpuścić.
    Wymieszać razem w misce. Dno tortownicy o wym. 23 cm wyłożyć
    papierem do pieczenia lub folią przezroczystą. Wyłożyć herbatniki i dokładnie uklepać tak żeby zachodziły też na bloki na ok. 1 cm.
    Wstawić do lodówki na czas przygotowania sera.
  • 2. Do sera dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Gdy ostygnie dodać do sera i wymieszać. Masę wylać na spód herbatnikowy.
    Wstawić do lodówki aż stężeje. Galaretkę rozpuścić w 1 3/4 szklanki wody.
    Truskawki umieścić na serniku i zalać zimna, najlepiej już lekko tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować